1950–1970-luku: Haikki, eli sinne, sinne ja takaisin, ja takaisin [5.-7. leiripäivät]

Lauantai 10.6. klo 16.00. Haikki alkoi lippuaukealta.

Lähtörasti L1: Viimeinen sotakorvaus. Aikaa suorittamiseen 90 min.

Vartioiden tehtävänä oli valmistaa heille annetuista tarvikkeista ja materiaaleista mallin mukainen puinen höyryveturi. Höyryveturi oli aikoinaan yksi viimeisistä toisen maailmansodan sotakorvauksista, joita Suomi joutuin maksamaan, ja se toimitettiin syyskuussa 1952. Pienoismallissa tuli olla toimivat pyörät ja niiden toimivuutta ja vakautta testattiin lyhyellä rampilla.

Rastin pääteeksi, vartioille jaettiin kartat ja matkaohjeeksi YYA-sopimus, jota tuli noudattaa haikin ajan.

L2: Porkkalan palautus. Nopein aika ratkaisee.

Vartion kunkin jäsenen tehtävänä on tehdä lyhyt kunniakierros meloen Porkkalan niemen ympäri, eli lyhyt poijuilla merkitty reitti päästä päähän. Neuvostoliitto palautti syyskuussa 1955 Porkkalan alueen takaisin Suomelle ja sitä on nyt lähdetty juhlistamaan.

L3: Helsingin olympialaiset. Nopein aika ratkaisee.

Vartion tehtävänä on käydä olympiasoihdun lailla kaupungista kaupunkiin aina lopulliseen määränpäähän saakka. Toisin sanoen pistesuunnistamassa lähimaastossa löytyviä rastilippuja ja kerätä niistä löytyneet koodit. Jokainen väliin jätetty koodi lisäsi aikaa 10 min. Kerätyt koodit tuli palauttaa yörastille.

L4: Alvar Aalto. Aikaa suorittamiseen 20 min.

Tehtävänä on kiehauttaa peltipurkissa punatiilen hehkuisella leikillä vähintään yksi desilitra vettä alle 20 minuutissa. Nopein aika sai eniten pisteitä. Alvar Aalto tunnettaan Finlandia-talon suunnittelusta, mutta myös punatiilisistä rakennuksistaan 50–70-luvuilta.

L5.1 (YÖ): Kaupungistuminen. Aikaa suorittamiseen 120 min.

Iltapäivän ja illan aikana tapahtui suuri kansanmuutto maalta kaupunkeihin, kun leiriläiset saapuivat yörastille. Oli siis rakennettava laatutasoltaan vaihtelevia lähiöitä kaupunkien läheisyyteen.
Vartioiden tehtävänä oli kasata itsellensä yötä vasten majoitteet, jotka rastimiehet kävivät tarkastamassa.

L5.2 (YÖ): Yöpakkaset. Aikaa suorittamiseen 60 min.

Suomen ja Neuvostoliiton suhteet ovat 1958 pienoisessa kriisissä, jonka sen aikainen Neuvostoliiton johtaja, Nikita Hruštšov, julisti suhteiden ajautuneen ”yöpakkasiin”. Vartioiden tehtävänä oli hakea mahdollisimman monta rastia tunnin sisällä.

S0: Matkatehtävä: Kekkosen kuningaskunta

Vartioiden tehtävänä oli ylläpitää Suomen hyvinvointia ja samalla Kekkosen hallintoa. Näitä kahta asiaa kuvastivat kananmunat, jotka piti kuljettaa seuraavana päivänä yörastille, jossa niiden kunto ja hyvinvointi tarkastettiin. Munien tuli näyttää niiden kuvaamilta asioilta ja niiden näköisyys arvioitiin sunnuntaiaamuna.

 

Illalla vielä vartiot paisoivat makkaroita ja viettivät aikaa nuotion äärellä jutellen ja nauraen.

Kuten vierailupäiväkin, oli haikin ensimmäisen etapin sää erinomainen. Maasto oli myös mukavaa metsää ja metsänhoitoteitä sekä pitkospuita, joita pitkin oli helppo ylittää kosteikot.

 


Sunnuntaiaamu valkeni jälleen aurinkoisena. Vartiot söivät aamupuuronsa ja pakkasivat laavunsa. Ennen ilmoittautumista pois yörastilta arvioitiin vielä Kekkosen ja Suomen näköisyys ja tila.

Klo 7.30 ja ensimmäinen vartio liikkeelle.

 

S1: Noottikriisi. Aikaa suorittamiseen 15 min.

Vartioiden tehtävänä oli yhdistää 5 kuvaa vahoista sanomalehdistä ja 10 niihin kuuluvaa pääotsikkoa, joista 5 olivat valheellista tietoa. Kuten Noottikriisistä opimme, on kaikkeen tietoon suhtauduttava kriittisesti. Vain yksi vartion jäsen sai kerrallaan käydä tekemässä muutoksia otsikoihin.

S2: Peltojen paketointi. Aikaa suorittamiseen 30 min.

Vuonna 1969 tuli voimaan pellonvarauslaki, jonka myötä valtio pystyi tekemään sopimuksen maatilan omistajan kanssa, että jättäisi pellot viljelemättä. Näin estettiin maatalouden ylituotanto. Vartion tehtävä oli kuitenkin erilainen menettelytapa maanviljelijän siirtämiseksi pois pellolta. Väkipyöriä ja köysiä apuna käyttäen tuli vartioiden siirtää maanviljelijä-rastimies 1,5 metrin korkeuteen, jottei hän enää pystyisi viljelemään maataan.

S3: Muuttoliike Ruotsiin. Aikaa suorittamiseen 20 min.

Ruotsiin on muuttamassa suuri määrä suomalaisia paremman työn perään. Vartioiden tehtävänä oli hallita Ruotsin työmarkkinoilla tarvittavat kädentyö- ja arviointitaidot, nostamalla täysi vesiämpäri kahden metrin korkeuteen apunaan köysiä.

S4: Kuulaskeutuminen. Aikaa suorittamiseen 60 min.

Kilpailu on päättynyt. Vuonna 1969 Yhdysvallat voittivat Neuvostoliiton avaruuskilvassa kuuhun. Yhdysvaltojen saavutuksen innoittamina vartioiden tehtävänä on valmistaa rastimiehille arvioitavaksi hampurilaisateria lankkuperunoilla sekä koristeena Yhdysvaltojen lippu. Upeita annoksia pääsivät myös vartiot nauttimaan itse, sillä raaka-aineita oli reilusti.

S5: Vanhan valtaus

Vartioiden tehtävänä oli yksinkertaisesti: heittää tikkaa. Vartiolaiset heittävät vuorollaan kuusi tikkaa ja saa pisteen jokaisesta osutusta tikasta. Tikan kuvaavat teräviä argumentteja ja taulut Helsingin yliopistoa, jonka hallintoon ja opetukseen vuonna 1968 opiskelijaoppositio halusi vaikuttaa, valtaamalla Vanhan ylioppilastalon. Valtaus – kuten tikanheittokin – sujui rauhallisesti.

S6: Vietnam

David Morellin kirja ”Ajojahti” kertoo Vietnamin sodan veteraanista, John Rambosta, joka joutui yhteisönsä syrjimäksi ja aloittaa yksinäisen sodan kaupungin poliisivoimia vastaan, virittämällä ansoja ja esteitä näille. Vartion tehtävänä on selvitä heille viritetystä esteradasta mahdollisimman nopeasti. Esteradalla jouduttiin turvautumaan kavereihin haastavien esteiden sattuessa kohdalle.

S7: Jokamiehenoikeudet ja massaturismin pelko 70-luvulla. Aikaa suorittamiseen 30 min.

Vartion tehtävänä on tulkita erilaisia tilanteita jokamiehenoikeuksien kautta, missä tilanteissa toimitaan oikein ja missä väärin. Jokamiehenoikeudet ovat suomalaisille ja pohjoismaalaisille tuttuja, mutta Pohjoismaitten ulkopuolelta tulevat turistit eivät välttämättä ymmärrä sitä missä menee raja.

S8: Lapin ahdinko 60-luvulla

60-luvulla Lapin oloja leimasivat köyhyys, työttömyys, lääkäripula, huonot koulutusmahdollisuudet ja itsenäisen päätösvallan pienuus. Tämä toi Saamelaisten huonot olot myös samalla esille. Vartionjohtajat pyörtyivät heti luettuaan nämä tiedot. Samalla kaikilta nyrjähti nilkka, joka vaatii ensiapua (kylmä, koho, kompressio). Vartiolaisten oli siirrettävä itsetehdyillä paareilla johtajansa evakuointipaikalle.

S9: Rakennemuutos. Aikaa suorittamiseen 3 min.

Koneistumisen aikakausi puksuttaa eteenpäin. Tämä vähensi maa-ja metsätalouden työvoiman tarvetta 60-luvulla. Suomen oli aika siirtyä palveluyhteiskunnaksi, jota voidaan sanoa Euroopan nopeimmaksi. Vartion jäsenten oli myös mukauduttava tähän rakennemuutokseen ja toimittava yhdessä. Puuhun oli sidottu kolmen metrin korkeuteen pallo, johon jokaisen vartion jäsenen oli vuorollaan koskettava.

S10.1 (YÖ): 70-luvun virheistä oppien. Aikaa suorittamiseen 120 min.

1970–1990-luvut olivat suomalaisen rakentamisen pahinta aikaa, jolloin nopeus korvasi laadun. Asunnoista muodoista poistui väljyys ja suuret tilat, kun tilalle tuli suuri määrä ahtaita koppeja. Vartioiden tehtävä on kuitenkin pystyttää juuri sellainen majoite kuin sen parhaaksi näkevät.

S10.2 (YÖ): Zavidovo-vuoto. Aikaa suorittamiseen 360 min.

Kekkosen aikakausi Suomen johdossa on merkittävä, mutta nyt oli vartioiden aika punnita Suomen saavutusten ja Kekkosen kauden tekemien ratkaisujen suhdetta. Punnitseminenhan tapahtui vaa’alla, jotka vartioiden täytyi kasata annetuista materiaaleista. Tehtävään tarvittiin myös tehtävässä S0 valmistetut Kekkonen- ja Suomi-kananmunat.

 

Molemmat yörastit sijaitsivat samalla partiokämpällä Liesjärven retkeilyalueella. Tavallisesti haikkien yöpymispisteet ovat erähenkisimmissä olosuhteissa, mutta kämpän ja sen ympäristön puolesta tämä oli erinomainen paikka noin sadan hengen leiriytymiseen.

Säähavainnot matkalta: Aamupäivä aurinkoinen ja puolipilvinen, aurinkorasvalle oli hyötyä. Iltapäivän rasteilla alkoi pieniä tihkukuuroja, mutta niistä selvittiin nopeasti ja aurinko alkoi taas paistaa.
Maasto oli hyvin samankaltaista kuin edellisenä iltana.

Ensimmäiset olivat saapuneet yörastille jo hyvissä ajoin ennen klo 16.00 eli heillä oli paljon vielä valoisaa aikaa toimia yörastin tehtävien kanssa. Muut vartiot saapuivat yölle tasaisesti pitkin iltaa.

 

 


Maanantaiaamu alkoi sateen ropinalla laavujen katossa. Sadetta oli luvassa melkein koko päiväksi, mutta aamupäivä selvittiin kevyemmillä kuuroilla. Reitti oli kaikille selkeä, koska olivat toissa iltana kävelleet samat reitit toiseen suuntaan.

Ensimmäinen vartio taas liikkeellä klo 7.30

 

M1: ETYK 1975. Aikaa suorittamiseen 15 min.

Vartioiden tehtävänä oli yhdistää Helsingissä vuonna 1975 pidettyyn Euroopan turvallisuus- ja yhteistyökonferenssin huippukokoukseen osallistuneiden maiden liput ja niiden nimet. Lippuja ja nimiä oli kymmenen. Monikaan näistä lipuista ei enää ole käytössä, mutta niiden muistot saattavat elää uudemmissa lipuissa.

M2: Tupla tai kuitti

Klassikko televisiovisailuohjelman lailla vartioiden tehtävänä oli vastata rastimiesten esittämiin visaisiin kysymyksiin. Vastatessaan oikein he pystyivät jatkamaan ja tuplaamaan pisteet tai lopettamaan ja kuittamaan varmat pisteet haikin pistesaldoon. Kaikki kysymykset viittasivat jollain tapaa aiemmilta rasteilta saatuihin rastikäskyihin, joista löytyi aina lyhyet kertomukset aiheista, tapahtumista tai henkilöistä, joihin rastit liittyivät.

M3: Lada

Tuo ehkä ikonisin auto mitä löytyy. Ladaa on myyty vuodesta 1971 alkaen ja sen tuotantolinjan päättyessä vuonna 2012 on eräs maailman pitkäikäisimpiä automalleja. Vartioiden tehtävänä on kiitää kuin Lada kohti maalilinja. Nopein aika ratkaisee.

M4: Afganistanin sota 1979

YYA-sopimus ei ollutkaan aikoinaan niin hyvä ratkaisu rauhan ylläpitämiseksi – ainakaan Neuvostoliiton ja Afganistanin välillä. Onneksi Suomi ei ole joutunut NL:n miehittämäksi YYA-sopimuksen takia. Vartioiden tehtävänä oli pohtia miten Suomen historiassa moni asia olisi voinut päättyä eri tavalla ja samalla syödä kulhollinen suklaamoussea.

 

Viimeinen vartio saapui maaliin noin klo 10.00.

Haikin päätteeksi kaikki vartiot saivat antaa vielä palautetta kisasta, jonka jälkeen alkoi kaikilla noin neljän tunnin henkilökohtainen huoltotauko, eli saunomista ja peseytymistä, tavaroiden kuivaamista ja lepoa.